Ramazanski bajram

Ramazanski bajram

Ramazanski je bajram vjerski blagdan koji se obilježava prva tri dana mjeseca Ševala što prema lunarnome islamskom kalendaru, a slijedi za mjesecom Ramazanom.

U Islamu, nakon ramazana, tj. devetoga mjeseca prema hidžretskoj godini, dolazi mjesec Ševval tijekom čija se prva tri dana obilježava Ramazanski bajram (tur. Ramazan Bayramı, arap. عيد الفطر). U Turskoj je zbog običaja davanja slatkiša djeci ovaj bajram poznat i kao Blagdan slatkiša (tur. Şeker Bayramı). Sama riječ bajram dolazi od iste arapske, a označava praznik, slavlje.

Kao što je spomenuto, Ramazanski bajram predstavlja kraj istoimenoga mjeseca tijekom kojega je obvezan post. I u islamskoj i u turskoj kulturi i mjesec posta kao i bajram koji za njim slijedi, vrlo su važni. Džamije se ukrašavaju natpisima poput „Dobro došao, Ramazanu“, a ti se natpisi nazivaju mahya.

Osim toga, i u posebnim, starim i tradicionalnim turskim igrama sjene Hadživata i Karagoza teme bajrama vrlo su popularne.

Govoreći o načinu proslave treba istaknuti važnost komponenta okupljanja i druženja s obitelji. Mlađi članovi čestitaju blagdan starijima, a djeca oblače posebnu odjeću kupljenu tom prigodom, tzv. bayramlık. Osim toga, mlađi članovi ljube ruke starijima koji djeci daju džeparac.

U državama s većinom muslimanskim stanovništvom tri dana Bajrama često su proglašeni neradnim danima. Zanimljivo je spomenuti kako se na Balkanu oba bajrama, osobito među muslimanima, čestitaju konstrukcijom Bajram Šerif Mubarek Olsun preuzetom iz turskoga jezika, a negdje i Bajram Mubarećola ili Bajram Barećula.

prema: https://www.turkcebilgi.com/ramazan_bayram%C4%B1