O nama

Što radi Klub studenata turkologije?

Klub studenata turkologije, jedna od najaktivnijih studentskih organizacija na FFZG-u, osnovan je 18. studenoga 2008. godine pri Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s ciljem posredovanja u komunikaciji između studenata i upravnih tijela sveučilišta i drugih institucija; okupljanja i rada na zajedničkim ciljevima studenata i diplomiranih turkologa; pomoći pri organiziraciji i ostvarivanju studenatskih projekata i organizacije tribina, skupova, seminara i kulturno-umjetničkih programa vezanih uz struku i srodna područja.

Kada počinje povijest našega Kluba?

U Registar udruga upisan je 21. siječnja 2009. godine, a tamo se vodi pod registrarskim brojem 21006566 te starim nazivom Klub studenata turkologije Dernek. Na prvoj je skupštini za predsjednicu izabrana Jana Bušić, zamjenicu Izidora Hercigonja, a tajnicu Petra Nosetić. Tijekom nekoliko sljedećih godina ne postoji previše zapisa o aktivnosti Kluba, poznato je tek da je dolazilo do (ne preuspješnih) pokušaja revitalizacije.

Tko je tko u Klubu?

Krajem travnja 2018. godine, uglavnom među studentima tada prve godine, pokrenuta je inicijativa za ponovnim pokretanjem Kluba. Napisan je i usvojen novi statut, izabrani novi članovi Predsjedništva, Nadzornoga odbora, zastupnici Kluba, Likvidator te Tajnica. Za predsjednika je Kluba izabran Marko Šapina, tada student prve godine koji je nastavio voditi Klub nekoliko godina. Zamjenica je Jelena Jazvo.

Članovi prisutni na sjednici u travnju 2018. g.

Što smo do sada postigli?

U razdoblju nakon ponovne aktivacije klupske aktivnosti dovedene su na zasluženu razinu: članovi Kluba redovito organiziraju orijentacijske radionice hrvatskoga jezika za studente iz Turske koji u Zagreb dolaze putem programa razmjene Erasmus, kao i pričaonice s Turcima koji žive ili rade u Zagrebu. Članovi brinu za studentski status kako na Katedri za turkologiju, tako i na cijelome Filozofskom fakultetu te su pokretači brojnih inicijativa. Kao najveći klupski projekt ističe se svakako studijsko putovanje za preko 40 članova Kluba u Istanbul u rujnu 2019. godine. Osim toga, u studenome iste godine organizirano je i obilježavanje Tjedna turske slovne revolucije prilikom kojega je u prostorijama Filozofskoga fakulteta izložena i izložba fotografija Jesen u Istanbulu koje su nastale prilikom rujanske terenske nastave.

Članovi Kluba u posjetu Generalnome konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu s konzulicom dr.sc. Ivanom Zerec

S kim surađuje naš Klub studenata?

Nakon ponovne aktivacije Kluba uspostavljen je odnos s raznim tijelima, organima i institucijama: matičnom Katedrom za turkologiju na FFZG-u, Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva, Turskom agencijom za koordinaciju i razvoj, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Istanbulu, Institutom Yunus Emre i sl. Osim toga, izrazito smo ponosni na uspješnu suradnju s fakultetskim tijelima, ponajprije Knjižnicom Filozofskoga fakuleta, Dekanicom i prodekanima, ali i Klubom studenata filozfoskoga fakulteta.

Za kraj…

Mrežne starnice Kluba, uz odluku prodekanice za nastavu i rad sa studentima od 22. listopada 2018, pokrenute su zahvaljujući Službi za informacitiku FFZG-a 24. listopada 2018. godine. Klub je iznova registriran u Registar udruga Republike Hrvatske, ali i Registar neprofitnih organizacija, Upisnik studentskih udruga Sveučilišta u Zagrebu. Od sredine 2019. godine posjeduje račun u banci Kentbank d.d, a od 2020. započinje suradnju s nekoliko udruženja mladih u Republici Turskoj.