Terenska nastava

Djevojačka kula i pogled na povijesni poluotok

20 – 29. rujna 2019. godine

Terenska nastava odnosno studijsko putovanje članova Kluba studenata turkologije prva je aktivnost takve vrste inicirana od strane studenata turkologije, prvenstveno članova Kluba studenata turkologije. Sama aktivnost provedena je od 20. do 29. rujna 2019. g, a uključivala je studentsko putovanje za četrdeset i dvoje studenata turkologije koji su svi članovi Kluba studenata turkologije. Cilj putovanja bio je Istanbul, a usputne destinacije bile su: Beograd, Sofija, Edirne i Plovdiv.

Tijekom desetodnevnoga putovanja studenti su imali priliku boraviti u najvećemu turskom gradu, što je velikoj većini studenata bilo i prvo iskustvo boravka u Turskoj. Studenti su posjetili glavne povijesne i kulturne znamenitosti grada, kao što su palače Topkapı i Dolmabahçe, poznate istanbulske džamije Sultanahmet, Sulejmanija, Ajasofija (tada muzej), muzeje kao što su Arheološki, Muzej islmaske povijesti znanosti i tehnologije, Muzej nevinosti i sl.

Inicijativa za putovanje došla je od Marka Šapine, predsjednika Kluba, koji je ujedino i organizirao cijelo putovanje. Najveću potporu pri organizaciji terenske nastave Klubu su dali TIKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju) i Veleposlanstvo Republike Turske u Republici Hrvatskoj te Katedra za turkologiju. Osim toga, studenti su sudjelovali i u programu Beyaz Masa koji organizira Istanbulska velegradska općina. Tijekom putovanja studente je primila i dr.sc. Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu.