23. travnja: Dan nacionalnoga suvereniteta i Dan djece

Dana 23. travnja 1920. godine osnovana je Prva velika Narodna skupština Republike Turske koja predstavljla volju turskoga naroda, čiji je tada suverenitet proglašen.

Atatürk je četiri godine kasnije, 23. travnja 1924. donio odluku da se taj datum slavi kao državni praznik. Pet godina kasnije poklonio je taj dan svoj djeci tako da se 23. travnja 1929. godine prvi put proslavio kao Praznik djeteta.

Sljedeći se prvenac zbio 1979. godine kada je povodom praznika što ga do toga datuma bilo slavilo šest zemalja, Turska ugostila djecu iz preko četrdeset stranih država. Turska je prva država na svijetu koja je svojoj djeci darovala praznik.

Činjenica je da 23. travnja, Praznik nacionalnoga suvereniteta i Praznik djeteta, koji se svake godine raznovrsnim događajima obilježava u domovini te u predstavništvima u inozemstvu, u svim ustanovama, školama i domovima, a kojim se neminovno potvrđuje turska neovisnost, u srcu turskoga naroda predstavlja konačni izričaj narodnoga jedinstva.

Djeca su prema mislima velikoga predvodnika Atatürka – budućnost naroda. A kao izraz toga nepokolebljiva povjerenja i velikoga poštovanja prema djeci, sve 23. travnje što se slave kao narodni praznici. U Turskoj se ističe važnost činjenice da nove generacija nauče ponosnu povijest te da oni kojima se povjerava budućnost Republike budu odgajani s ovom sviješću.

Neka cio svijet znade kako nikakva sila ni služba više nisu na čelu ovoga naroda. Odsad postoji samo jedna sila, a to je narodni suverenitet. Postoji samo jedna služba, a to je srce naroda, njegova savjest i opstojnost.

Atatürk

prema: https://www.tbmm.gov.tr/kultursanat/23_Nisan.htm