Ağlayan kek

Ağlayan kek ili u prijevodu kolač koji plače (nazovimo ga plačljivi kolač) jedna je od omiljenih čokoladnih slastica Turaka, posebice djece. Ime je dobio po dvije stvari; kada ga probaju, ljudi se rasplaču od neodoljiva okusa i drugi vjerojatniji razlog – prilikom vađenja iz tepsije čokoladni preljev slijeva se sa svih strana kolača što aludira na suze. Bilo kako bilo, kolač je jako ukusan i svakako ga se isplati probati.

SASTOJCI

ZA KREMU:

  • 1 žlica brašna
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 pakiranje šlag pjene
  • 1 i pol čaša hladnog mlijeka

ZA ČOKOLADNI PRELJEV:

  • 2 čaše mlijeka
  • 200 grama šećera
  • 1 žutanjak
  • 1 žličica gustina
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica maslaca
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 80 grama čokolade za kuhanje

ZA BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 1 i pol čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • Pola čaše tople vode
  • 3 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice kakaa

IZRADA:

  1. Prvo je potrebno izraditi kremu i preljev od čokolade kako bi se stigli ohladiti dok se kolač ispeče.
  2. Za kremu je potrebno kuhati mlijeko pomiješano s 1 žlicom brašna, 2 žlice šećera i sadržajem jednog pakiranja vanilin šećera. Čitavo vrijeme kuhanja miješati metlicom. Maknuti s vatre kada se smjesa vidno zgusne i ostaviti da se hladi.
  3. Za preljev od čokolade potrebno je staviti kuhati 2 čaše mlijeka pomiješane s 200 grama šećera, 1 žutanjkom, 1 žličicom gustina te 1 žlicom kakaa u prahu. Kuhati dok smjesa ne zakuha zatim u nju dodati 1 žličicu maslaca, 1 pakiranje vanilin šećera te 80 grama čokolade za kuhanje. Ostaviti da se smjesa ohladi.
  4. Za biskvit umutiti 4 jaja s 200 grama šećera, a potom dodati ostale mokre sastojke (čašu ulja, čašu mlijeka, pola čaše mlake vode). Smjesu dobro umutiti mikserom, a potom u nju prosijati dio po dio brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti pa zatim dodati pakiranje vanilin šećera i 3 žlice kakaa u prahu. Smjesu dobro umutiti potom staviti u veću tepsiju. Peći na 180°C u zagrijanoj pećnici.
  5. Pečeni biskvit natopiti mlijekom (čaša mlijeka) te  ostaviti da se ohladi.
  6. Mikserom sjediniti jednu i pol čašu mlijeka s jednim pakiranjem šlag pjene. Miješati dok se ne stvori gušći šlag, a potom u njega dodati rashlađenu prethodno izrađenu kremu. Umutiti mikserom.
  7. Kada se biskvit namazati ga kremom. Sve preliti čokoladnim preljevom te izrezati kolač na kriške željene veličine i ostaviti ga barem 24 sata u hladnjaku prije konzumacije.
  8. Po želji kolač servirati s usitnjenim nezasoljenim pistacijima.

AFİYET OLSUN!