Počeo tečaj turskih narodnih plesova

U nedjelju 2. prosinca 2018. godine održana je prva radionica turskih narodnih plesova, nastala kao plod lijepe suradnje Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Kluba studenata turkologije.

Na prvom od ukupno pet susreta koliko ih je zamišljeno sudjelovalo je petnaestak zainteresiranih, od toga i članovi Kluba studenata turkologije. 

Prvi na popisu narodnih plesova koje je podučavao predavač Kaan Ensar Cebeci iz Turske, inače student na razmjeni koji redovito u sudjeluje našim aktivnostima, bio je atabarı.

Ples atabarı turski je narodni ples, u prošlosti poznat kao Artvin barı, prema turskome crnomorskome gradu Artvinu, smještenome na krajnjemu sjeveroistoku Turske. Zanimljivost je ovoga plesa da je sam Ataturk vidješvi plesače, kada su 1936. sudjelovali na Balkanskome festivalu, tražio da ples otplešu iznova, a i sam se priključio istome.

Ovom prilikom srdačno zahvaljujemo Sheherezade Oriental Dances grupi, koje su nas ugostile u svojemu prostoru. Sve zainteresirane pozivamo da nam se pridruže na sljedećem susretu, u nedjelju 9. 12. u 18. sati. Molimo da dolazak potvrdite na kst.ffzg@gmail.com.

Odgovori