Açma – tursko pecivo s maslacem

pripremila: Dora Novak

SASTOJCI

TIJESTO (količina za 10 açmi):

  • 600 g brašna
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 110 ml ulja
  • Pola svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žličica šećera
  • 1 i pol žličica soli

NADJEV:

  • 50-80 g maslaca

PREMAZ I POSIP:

  • 1 jaje
  • Po želji sezam/ crni kim/ mak

PRIPREMA

  • Smlačiti mlijeko pa u njega dodati šećer i nakidani kvasac uz malo brašna. Pustiti da odstoji 15-ak  minuta.
  • Smjesu prebaciti u širu posudu pa dodati 1 jaje i ulje. Sve dobro sjediniti kuhinjskom metlicom.
  • U smjesu polagano dodavati brašno i nastaviti miješati metlicom dok tijesto ne postane dovoljno tvrdo pa ga potom nastaviti mijesiti rukom.
  • Tijesto posuti brašnom. Posudu s tijestom prekriti vrećicom i pustiti da na toplom odstoji 1 sat.
  • Kada se tijesto udvostruči, blago ga premijesiti pa izrezati nožem na 10 jednakih dijelova.
  • Komade oblikovati u loptice, zatim svaki od njih razvući prstima u oblik pravokutnika.
  • Svaki komad namazati maslacem. Zarolati ga i napraviti dugu traku.
  • Svaku traku splesti u dvokraku pletenicu te spojiti krajeve.
  • Pecivca prebaciti na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa premazati umućenim jajetom i po želji posuti sjemenkama.
  • Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 do 20 min.

AFİYET OLSUN!