pripremila: Dora Novak
SASTOJCI
TIJESTO (količina za 10 açmi):
- 600 g brašna
- 350 ml mlakog mlijeka
- 110 ml ulja
- Pola svježeg kvasca
- 1 jaje
- 1 žličica šećera
- 1 i pol žličica soli
NADJEV:
- 50-80 g maslaca
PREMAZ I POSIP:
- 1 jaje
- Po želji sezam/ crni kim/ mak
PRIPREMA
- Smlačiti mlijeko pa u njega dodati šećer i nakidani kvasac uz malo brašna. Pustiti da odstoji 15-ak minuta.
- Smjesu prebaciti u širu posudu pa dodati 1 jaje i ulje. Sve dobro sjediniti kuhinjskom metlicom.
- U smjesu polagano dodavati brašno i nastaviti miješati metlicom dok tijesto ne postane dovoljno tvrdo pa ga potom nastaviti mijesiti rukom.
- Tijesto posuti brašnom. Posudu s tijestom prekriti vrećicom i pustiti da na toplom odstoji 1 sat.
- Kada se tijesto udvostruči, blago ga premijesiti pa izrezati nožem na 10 jednakih dijelova.
- Komade oblikovati u loptice, zatim svaki od njih razvući prstima u oblik pravokutnika.
- Svaki komad namazati maslacem. Zarolati ga i napraviti dugu traku.
- Svaku traku splesti u dvokraku pletenicu te spojiti krajeve.
- Pecivca prebaciti na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa premazati umućenim jajetom i po želji posuti sjemenkama.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 do 20 min.
AFİYET OLSUN!
